piątek, 17 czerwca 2011

Kodowanie H.264- co się stało z MPEG-4?

Autorem artykułu jest Germano



Do pewnego czasu MPEG-4 był standardem podczas kompresji materiału Audio oraz Video. Zastosowany znaczniej wydajniejszy algorytm niż w przypadku starszej wersji (MPEG-2) stał się na bardzo długi czas podstawą kompresji archiwizowanych danych.

Kolejno poMPEG-4 SP/ASP (MPEG-4 Part 2), do powszechnego zastosowania wprowadzono MPEG-4 Part 10, oznakowany jako MPEG-4 AVC, H.264 lub H264/AVC.Pionierski kodek H.264/AVC pojawił się już osiem lat temu czyli w 2003 roku. Od tego czasu przeszedł znaczne modyfikacje w 2005 i kolejno w 2007 roku kiedy pojawił się niezwykle wartościowy dodatek w postaci wyboru poziomu jakości dostosowanego do możliwości sprzętowych. Obecnie trwają szeroko zakrojone badania w celu jeszcze większego udoskonalenia funkcjonalności Multi-view coding(kodowanie wielowidokowe) Kodowanie wielowidokowe pozwala na dowolny wybór punktu obserwacji podczas procesu dekodowania. H.264 został pomyślnie wdrożony podczas tworzenia technologii Blue-ray, cyfrowej telewizji DVB a także satelitarnych transmisji. Umożliwia ono efektywne kodowanie programów HDTV. H.264 to podstawa jeśli tworzy się współczesny monitoring CCTV IP. Innowacja ta pozwala na znaczniej bardziej wydajne zarządzanie zapisanym materiałem Video przez co możliwe jest zapisanie większej ilości zdarzeń nie zwiększając pojemności nośników pamięci. Standardy o wyższej numeracji (MPEG-7 i MPEG-21) nie dotyczą bezpośrednio algorytmów kompresji, MPEG-4 dzięki swojemu algorytmowi otworzył pole do prac nad szybka indeksacją zdarzeń i ich eksportem jeśli tylko zajdzie taka potrzeba. W większości zastosowań podstawą opisywanej indeksacji jest przede wszystkim kod czasowy. Oczekiwania współczesnym użytkowników systemów telewizji przemysłowej wręcz wymuszają na producentach dalszy rozwój i badania nad innowacyjnościami rozwiązań.

Sprzedajemy podsłuchy, kamery szpiegowskie- Sklep Detektywistyczny

---

Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org, kliknij tutaj aby go zobaczyć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz